Ölelj rövidebben!

„Napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz” – állítja Virginia Satir amerikai pszichológus. Más cikk napi 14-et, harmadik 7-et mond, van aki pedig 20 másodpercre esküszik.

Doris Wolf szerint „Az érintés hiánya sokkal súlyosabb lelki zavarokat okoz, mint a szex hiánya.”

Egyvalamiben azonban mind egyetértenek: az ölelés fontos, építő, tápláló. Megnyugvást ad, önbizalmat épít. Én is imádom – többnyire. De olyan is van, hogy túl sok!

Egyre többet mozgok olyan közösségekben, ahol a hosszú, mély ölelések divatosak köszönésképp és egyre inkább azt veszem észre magamon, hogy igyekszem kimenekülni belőlük.

pexels-photo-215482.jpeg Fotó: Unsplash @ Pexels

Nem nagyon van választásom, általában alapértelmezett, hogy így köszöntenek mindenkit. Imádnak ölelkezni és az igazság az, hogy én is nagyon bújós vagyok, mégis ezeknek a nagyon kedves érintések túl sokak úgy hirtelen, „bemelegítés nélkül”. Ő átszellemül, teljesen beleolvad a karjaimba és talán fel sem tűnik neki, hogy én közben tök hülyén érzem magam, hogy szinte már türelmetlenül az órámat szemlélem.

– Tényleg ennyire béna lennék, hogy egy nyomorult ölelésbe sem tudom beleengedni magam? – bírálom saját magamat. – Tényleg ennyire nem férek a bőrömbe, nem tudok lenyugodni? Mégis hova sietek?

Szeretek öleléssel köszönni, de az csak egy rövid ölelés legyen! Mondjuk 5 másodperc.

Egy mély beszélgetés, egy egész estés önismereti program, egy nagy zokogás után, vagy egy párkapcsolatban, legjobb barátnővel, szülő-gyerek viszonyban számomra ott a helye a hosszú, végtelennek tűnő ölelésnek is, de szívemhez kevésbé közel állókkal úgy érzem, egy ponton túl már elszipkázzák az energiámat.

Itt az ideje, hogy megismerjem jobban a határaimat. Figyelnem kell, mit mond a testem. Amikor azt súgja, elég, akkor meg kell tisztelnem magam azzal, hogy véget vetek azoknak az érintéseknek, amik már nem töltenek, hanem inkább elvonják az energiáimat. „Köszönöm a kedves ölelést, de nekem most 5 másodperc elég volt.”

A bejegyzést Horváth Milánnal folytatott interjúm inspirálta, amit a Facebookon tekinthetsz meg.

wp_20170525_18_31_25_rich_2.jpg

Fotó: Gilján János

Milán az Érintés Fesztivál kitalálója. A fesztiválról bővebben itt.