„Már valahogy nem az igazi a szex a kapcsolatunkban… Egyikünk sem érti, mi az oka, de a régi tűz, a régi szenvedély helyére unalommal vegyes feszültség került. Folyamatosan frusztrált vagyok a kielégületlenségem, és a párom elégedetlensége miatt. Az egyetlen működő technika a kapcsolatunk felmelegítésére eddig csupán az volt, ha elutaztunk egy pár napra. Ott újra úgy gyűrtük a lepedőt, mint anno, de hazatérve pár nap után minden a régi lett. Mit lehet ilyenkor tenni?”

Ezt a kérdést számtalan olvasóm feltette már. És bár ahány kapcsolat, annyi féle ok lapul emögött, hiszem, hogy a legtöbb esetben türelemmel és szeretettel meg lehet oldani ezeket a problémákat.

Egészen sokan érkeznek ehhez hasonló problémával a programjaimra: néhányan a párjukkal együtt, a többség egyedül. Van, aki magát okolja, van, aki a párját. Egy férfi, akivel több alkalommal is találkoztam, nemrég azzal az jó hírrel lepett meg, hogy végre újra visszatért a szex a kapcsolatukba! Megkértem, mesélje el nektek, mi az, ami segített nekik újra feléleszteni a tüzet.

Fotó, Brytny.com

„Az segített a legtöbbet nálam, hogy befejeztem az önsajnálatot! Elkezdtem a jelenre figyelni, és „ránk” koncentrálni, nem „magamra”.

Izgalmas változást hozott a következő is: a gyerek játékai miatt nem lehetett kinyitni a kanapét, ami miatt nem volt egy előre beterített ágyunk. Mindez arra kényszerített, hogy sokféle pózt váltogassunk, és ez sok-sok extra orgazmussal lepett meg minket! A spontaneitás az előre megtervezettség helyett, és a komfortzónán kívüli helyzetek szintén sokat segítettek.

Eldöntöttem azt is, hogy hagyom őt fejlődni a saját szintjén, és nem kérem folyton számon, hogy miért nem érint és szeret engem úgy, ahogy én arra vágyok. Tudja, hogy van elakadása a nőiessége tekintetében és belátta, hogy érdemes közösen felkeresnünk egy szexuálpszichológust. Ami tényleg nagy előrelépés!

Ehhez viszont szükséges volt az, hogy a hosszú évek óta kialakult helyzetet türelmesen tudjam kezelni, és hogy a vágyaimat ne rajta kérjem számon, hiszen ő még nem tart ott, ahol én szeretném, hogy tartana.

Igazi öröm számomra, hogy most már ő is akar fejlődni, és az együttléteink is tudnak különlegesek lenni még így, a 10. évfordulónk, és a gyerekink születése után is.

Végre kitartó vagyok, és bizakodó!”

Az ilyen felismerések és változások tapasztalataim alapján leginkább azokhoz érkeznek meg, ahol legalább az egyik fél elszánja magát arra, hogy változtat a viselkedésén, a gondolkodásmódján, és elköteleződik egy önismereti csoport, vagy egyéni terápia (vagy mindkettő) mellett. Hisz, ahogy a fenti példa is mutatja, az, hogy valaki évekig otthon tépelődik azon, hogy mitől lehetne jobb a kapcsolat, nem segít.

Hasonló sikert hozott a nyári táborom is, ahol a 4 nap elteltével az alábbi visszajelzést írta egy hölgy:

“Nekem ez a tábor most életmentő volt. Hosszú évek elakadásán sikerült átlendülni. Sikerült helyre tenni a szexhez és a saját szexualitásomhoz való viszonyomat. Megváltozott az, hogy hogyan tekintek magamra és a saját párom szexualitására.”

Csupán 4 nap egy ilyen tábor az életedből… És nem csak ennél a nőnél hozott nagy áttöréseket, hanem sokaknál. Egy másik férfi résztvevőm személyes írását (egészen más problémakörben!) itt olvashatod. Szeretnél végre te is egy áttörést a szexuális életedben? Akkor csatlakozz a következő táborom résztvevőihez!