A nemi úton terjedő betegségekről nem beszélünk. Az oké, ha egész nap a gyulladt fogínyemről, vagy a gyomorgörcseimről panaszkodom, de arról ne szóljak, mi van a puncimban. Így aztán tanácsot sem lehet kérni egyszerűen.

HPV vírust diagnosztizáltak nálam. Szerencsére alacsony kockázatú, bár így is eléggé megijedtünk.

Mit utálok benne?

  • Nem igazán lehet értelmesen tájékozódni a betegségről az Interneten. Alig van néhány cikk, az is túl általános.
  • A nőgyógyász csak legyint: ne foglalkozzunk vele, az immunrendszer majd legyőzi. Pedig bennünk millió kérdés lenne: pontosan hogyan terjed? Hogyan segítsük elő a gyógyulást? Kell kontroll? Lehet így szexelni? Régi partnerrel lehet óvszer nélkül? Új partnert bevonhatunk? Meddig nem? Létezik olyan, hogy oda-vissza passzolgatjuk egymásnak a vírust és elnyúlik emiatt a gyógyulás? Uszodába mehetek vele?
  • Hülyének néz a nőgyógyász: miért akarom én ezt szűrni? Van panaszom? Nincs. Akkor mehetek is, viszont látásra. Megelőzés? Védeni akarom a partnereim? Nem is értik.
  • Én vagyok a “leprás”. Úgy érzem magam, mint akit bottal sem akarnak megpiszkálni, mert veszélyes.
  • Megy az ujjal mutogatás: vajon honnan hozhatta a vírust és kicsoda.

Teljes tanácstalanságban vagyunk, mit lehet és mit nem. Ettől persze a szextől is elment a kedvünk. Én mindezt – tévesen – úgy élem meg, hogy “már nem is akar velem lefeküdni Árpi”, holott tudom, nem erről van szó. Szokatlan, s emiatt nehezen felfogható, hogy nem kíván úgy, mint régen, nem nyalja ki a puncim és már nem voltunk együtt közel egy hónapja.

Amiért hálás vagyok a vírusnak: miatta elkezdtük komolyabban venni a szexuális úton terjedő betegségeket és elkezdtünk közös szabályokat alkotni. Elkezdtünk komolyabban óvszert használni.

Nekem azt hiszem, az immunrendszer-erősítésen túl most egy feladatom van: megérteni, hogy nem egy két lábon járó bomba vagyok, nem egy szörnyeteg, nem gusztustalan és nem “a hibás”. Még mindig kívánatos vagyok és lesz is még csodálatos, vad szexuális életünk, csak most egy kis pihenőt kell tartanunk. Nincs vége semminek.

Mindent a HPV-ről!

Készítettem egy hosszabb leírást a HPV-ről, amit egy orvos-szakértő is átnézett. Ha többet szeretnél megtudni erről a vírusról, szívesen elküldöm neked e-mailben. Ha szeretnéd, add meg elérhetőséged itt. Ezzel egyben feliratkozol a hírlevelemre is.

* Kötelező mezők.

A kép forrása itt.