Nem elég a szex? – Mit tehetek, hogy helyreálljon a vágy a kapcsolatunkban?

“Az évek során a partnerek szexuális étvágya elapad, már nem kívánják egymást olyan mértékben, mint a kapcsolat elején.” – hallom sok helyről. És azt hiszem, nem vagyok egyedül azzal, hogy ebbe nem vagyok hajlandó beletörődni. Jó, a napi 2 szexet még el tudom engedni, de a heti 2-3 alkalom szeretném, ha megmaradna.

És ezzel most a világért sem akarom azt mondani, hogy a heti 2-3 alkalom a “normális”, mert olyan nincs. Mindenkinek annyi való, amennyit jónak érez. Amennyire vágyik. De én speciel, ha nincs meg a kb. heti 2-3 együttlét, már megijedek, hogy eltávolodtunk egymástól és már nem szeretjük egymást annyira, mint korábban. Tudom, hogy a vágy és a szeretet nem feltétlenül következik egymásból, tudom, hogy szex nélkül is létezik szerelem, de a félelemnek akkor sem tudok parancsolni.

>>> A cikk előzményét itt találod: Nem kíván a párom. Miért? Az elhidegült kapcsolat okai.

Mit tehetek, ha úgy érzem, nincs elég szex a kapcsolatunkban?

A szakértő véleménye szerint a következő lehetőségeket mérlegelhetjük:

  1. “Az első dolog, amit megtehetsz, hogy tudomást veszel a probléma létezéséről. – És bízzunk benne, a partnered sem fogja ezt elutasítani. Mert sajnos sok olyan helyzet van, amikor egyszerűen az egónk nem engedi, hogy felismerjünk egy problémát, és olyankor kezdődik a heves tagadás…
  2. “Bár néha kínosnak és megalázónak hathat, fontos, hogy beszéld ezt át a partnereddel.” – Amit sajnos a legtöbben sem az iskolában, sem a szüleinktől nem tanulunk. De szerencsére már elérhető számtalan írás, videó és tanfolyam, amivel könnyebbé és őszintébbé válhat a kommunikációnk.beszelgess_a_paroddal_oszinten.jpeg
  3. “Fordulhattok terapeutához, vagy tanácsadóhoz, hogy segítsen megtalálni a probléma gyökerét és újra kapcsolódni egymáshoz.” – Nekem nagyon bevált.
  4. “Néha elég, ha egy kicsit máshogy kezdesz közelíteni a partneredhez: kipróbálhatsz más típusú érintéseket, kedvességeket. Ide tartozik, hogy az előjáték nem a hálószobában kezdődik, hanem a hétköznapi interakciók során. Néhány apró figyelmesség is csodát tehet.” – Erről már le is forgattunk egy interjút, ami hamarosan elérhető lesz a YouTube csatornámon. Iratkozz fel! 🙂
  5. “Bár a szexuálterápia általában rövid (8-9 alkalom), sokat profitálhatsz belőle. Megtanulhatod kommunikálni a preferenciáid, fantáziáid és meghallgathatod a partneredét is. – Én már kezdek belejönni. De extrém nehéz tud lenni egy ilyen helyzet, ahol mindkét fél számára új ez a terület. Főleg, ha azt érzed, hogy csak neked fontos ebben fejlődni… Kitartás!
  6. “Dönthettek úgy, hogy prioritást adtok a szexnek a hétköznapi teendőkkel szemben és erre tudatosan figyeltek.” – Azaz nem hagyjátok, hogy ne legyen rá idő.
  7. “Figyelhettek jobban a tisztálkodásra és a megjelenésetekre is.”
  8. “Ha úgy érzitek, egészségügyi probléma áll fenn, forduljatok orvoshoz.” – Hogy utálom, hogy a legtöbb cikk arra fut ki, hogy valami nemibetegségem, vagy diszfunkcióm van! Olyan kevesen vesznek tudomást a lelki, vagy párkapcsolati problémákról! Pedig a legtöbb testi probléma lelki eredetű!

Fontos figyelni az empátiára a beszélgetés során. Figyelj oda a partnered megosztására is és ne kezdj közben védekezni. – segít a szakember. (Forrás.) Erről jut eszembe, hogy régen azt játszottuk egy partneremmel, hogy 10 percig csak ő beszél, kötetlenül, bármiről, én pedig közben mélyen a szemébe nézek és igyekszek semmilyen reakciót nem mutatni. Csak kizárólag hallgatok, figyelek, nyitott tekintettel. Aztán cserélünk: 10 percig én figyelek rá, ő pedig hallgat engem. Közben sem védekezni, sem vádaskodni, sem ítékezni nem tudunk.

Gilján János tanácsait is érdemes megfogadni, mert azoknak a pároknak is hasznos lehet, ahol nincs gyerek:

Az én tippjeim

Összeszedtem én is azokat, amik segítettek közelebb kerülni a partneremhez. Ha pedig gyökeresen szeretnél változtatni ezen a helyzeten, nagyon jó szívvel ajánlom a Vágyébresztő online kurzusomat, melyet direkt erre a problémakörre alakítottam ki.

1. Minőségi együtt töltött idő.

Azaz csináljunk valamit együtt úgy, hogy tényleg csak ketten vagyunk. Kirándulás, beszélgetés, étterem, bármi. Lehetőleg a mobiljaink kizárásával.

2. A jó élmények feltöltenek.

Kell a közös nevetés, pár felhőtlen óra ahhoz, hogy regenerálódjon a kapcsolatunk. Főleg fontos szokott ez nekem lenni azokban az időszakokban, amikor belekerülünk egy spirálba és állandóan csak a problémáinkat gubancoljuk. Amikor túltoljuk az őszinte beszélgetést és a konfliktusok felgöngyölítését, fontos, hogy tartsunk pár nap szünetet, amikor félretesszük a nehézségeket és igyekszünk csak a jóra koncentrláni.

3.  Legyek szexi.

Minél vonzóbban nézek ki és (!) minél vonzóbbnak érzem magam, annál jobban tudok neki is tetszeni. Ebben nekem speciel sokat szokott segíteni, ha egy másik udvarlónak köszönhetően újra megélem a vonzerőmet. Lehet ez csak egy olyan helyzet is, amikor valaki kifejezi a tetszését a metrón, de nálam még hatékonyabb, ha meg is élem azt a flörtöt. Ádámot határozottan izgatja, ha mással is lefekszem, mert ilyenkor sugárzik belőlem a boldogság és a szex. Tudom, ez nem mindenkinek való, de fontosnak tartottam ezt is megosztani. (Kapcsolódó cikk: Kihűlt a kapcsolat? Feküdj le mással, attól majd felmelegszik!)

4. Legyek jól, úgy leszek vonzó

Ha figyelek a lelki egészségemre, ha nem vagyok állandóan szomorú, vagy gondterhelt, akkor sokkal kívánatosabb vagyok.

5. Önkielégítsek előtte

Ezt még sosem próbáltam, mert nem mertem, de azt gondolom, nagyon is működne Ádámnál, ha szó nélkül elkezdeném simogatni magam mellette az ágyban… 🙂

Fotók: Pexels

További tippeket találsz a Vágyébresztő programomban: