Őrült az, aki a fájdalomra izgul?

Beteg az, akit a BDSM érdekel? Merült fel a kérdés újra most, hogy ismét a reflektorfénybe kerültek a Szürke ötven árnyalata sztárjai. Fruskával, aki ismert arca a magyar BDSM szcénának Mr. Grey-ről beszélgettünk legutóbbi videónk leforgatását követően.

Mi a baj a Szürke ötven árnyalatával?
– Hát például az, hogy a film úgy állítja be, hogy a lelki problémái miatt alakult ki Grey-ben a játékszerek, a fájdalom és az alá-fölérendeltség iránti szenvedélye. – avatott be Fru, amin őszintén elcsodálkoztam. Nekem ugyanis másképp jött le a sztori. Nekem úgy tűnt, igen, Christian rengeteg traumát élt át gyerekkorában, amiknek a hatásait máig hordozza. A BDSM pedig azért kezdte el érdekelni, mert egy idősebb nő megmutatta neki ezt a világot.

bdsm_szex_fajdalom_szadomazo.jpeg Fotó: Pexels

Persze értem én, hogy ez azért rossz, mert ráerősít az emberek sztereotípiáira, azaz arra, hogy a BDSM-esek őrültek. Ez tényleg kellemetlen, amikor ennek a meg nem értett világnak már amúgy is elég rossz volt a PR-ja. Erre ennek tetejébe bemutattak egy filmet, amiben „arra a szegény, ártatlan, szűzlányra ráerőszakolta az a gazdag pöcs a játékszereit, majd a végén jól elverte”. Lehet így is értelmezni a filmet, de én más mozit néztem.

Számomra adott egy lelki-sérült fickó, akinek fogalma sincs, hogyan működjön bármilyen emberi kapcsolatban, retteg a kötődéstől és az érintéstől. Rákattan egy lánykára, aki naiv és mérhetetlenül vágyik egy férfi szeretetére. Bár igazából sosem beszélgetnek (mert tényleg nyoma sincs egy mély, őszinte beszélgetésnek a filmben), mindketten azt hiszik, az a vágy, amit ők átélnek, az szerelem. Én legalább is ezt projektálom bele a történetbe – merthogy én ezzel az Annával tudok azonosulni. Hány évig hittem azt a vágyra, hogy szerelem, és hány évig próbáltam elhitetni magammal, hogy a különböző partnereimmel csodálatosan összeillünk, holott sokszor nem így volt.

Mindezek mellett a fickónak különleges vágyai vannak, amik bár megrémisztik a lányt (a könyvben legalább is), mégis a vágy és a kíváncsiság nyer. Ugyan mindkettőjük elvei ellen szól az, hogy ilyen kalandokba bocsátkozzanak (hisz Christian nem is akart Annához érni a szerződés nélkül), de nem bírják ki, túl erős a vágy. Tegye fel a kezét, aki ismeri ezt az érzést!

Őrült? Szerintem nem, csak sérült, mint ahogy a legtöbben azok vagyunk. Lelki gondokkal küzd – igen, mint ahogy gyakorlatilag mindenki, talán néhány megvilágosult bölcset leszámítva. Van ennek köze a BDSM-hez? Valamennyire talán igen, talán nem.

fruska_bdsm.jpg Fruska

Minden BDSM-es őrült? Naná, hogy nem. Mint ahogy minden vanilia szex rajongó sem normális.
– Minden csoportban vannak őrültek – mesélte Fruska.  – Itt is volt olyan eset, ami már a kriminológiába csapott át. Megkötözte a partnerét, aztán kirabolta. Ezért tartom fontosnak, hogy csak olyan partnerrel kezdjünk BDSM kapcsolatba, akit már ismerünk, akiben már eléggé megbízunk, és a szerződést is fontosnak tartom, abban az esetben, ha 24 /7 kapcsolatban élnek a felek egymással.
– Miért, tényleg létezik a valóságban ilyen szerződés? – kérdeztem.
– Persze, mi is ilyet írtunk a partneremmel, akivel 4 évig voltam egy ilyen kapcsolatban. Volt szerződésünk, amit együtt alkottunk meg és folyamatosan megújítottunk a változó igényeink alapján. De ez nem úgy történt, mint a filmben, hogy az egyikünk a másik orra alá tolt egy már létező szerződést. Ezt mi együtt állítottuk össze, mélyebb ismeret, bizalom után, közös megegyezéssel.

 

Fruska egyébként bizonyítottan nem őrült. A családja annyira féltette a BDSM-től, és annyira nem normálisnak tartották, hogy már inkább úgy döntött, meggyőződik erről, kideríti, hogy normális-e. Elment szexuálpszichológushoz, kivizsgáltatta magát, és igen. Semmi baja. Teljesen egészséges a szexualitása. Egyszerűen csak szereti ezt a fajta szexet és életformát.

Ahogy én is leírtam korábban, Fru is örül annak, hogy ez a film végre megmutatta, nem csak egyfajta szex létezik. Alternatívát adott az embereknek. Vannak hibái, amit az alábbi videóban át is beszéltünk, de az jó, hogy megmutatja az pároknak, hogy ha ilyesmi vágyaik vannak, az is oké. Az is lehet „normális”.