Nem egy olyan történetet hallottam már, hogy egy-egy férfinál a merevedési problémákat a munkahelyi gondok okozták. A sikertelenség, az, hogy azt érezzük, nem vagyunk képesek arra, amit kéne, további sikertelenségeket, és képtelenségeket szül, ami teljes önsajnálathoz vezethet. „Én már semmire se vagyok jó.”

Persze ez nem csak férfiakkal van így.

„Nem vagyok elég jó.”

„Már előrébb kéne járnom! Mások mennyivel sikeresebbek, mint én!”

„Totál szerencsétlen csődtömeg vagyok.”

Sokszor éreztem ezeket én is. Főleg, hogy vállalkozó vagyok, ami rengeteg felelősséggel jár. Itt aztán nem hibáztathatom a főnökömet!

Fotó: Marten BjorkUnsplash

Tisztán emlékszem arra, ahogy tavaly még a teljes önsajnálatban dagonyáztam, mert azt éreztem, nekem különösen nehéz. Egyszerre éreztem azt, hogy nehéz túl terepet választottam (szexről beszélni a nyilvánosság előtt), hogy ellenem van a világ (még csak hirdetni sem hagy a prűd Facebook), és azt is, hogy jobbnak, ügyesebbnek, szorgalmasabbnak kéne lennem.

A kiszolgáltatottság-érzés és az önsajnálat pedig szuper libidó-gyilkosok.

Egyre inkább arra a következtetésre jutok, hogy ahhoz, hogy a jó legyen a szexuális életem, hogy magabiztosan, felszabadultan tudjam élvezni az együttléteket, fontos megtanulnom hinni a saját erőmben az élet minden területén. Ha érzem, hogy képes vagyok kiállni magamért, hogy lehet nekem is szavam, hogy van hatalmam, erőm és kompetenciám irányítani a saját életem, az arra is hat, hogyan kommunikálok az ágyban.

Fura összefüggés, de az, hogy elkezdtem vállalkozói képzésekre járni Pongor-Juhász Attilához, nagyon sokat segített ebben. Úgy általában nehezen élvezem az életem. Nehezen találok rá az apró örömökre. És amikor azzal szembesülök, hogy a témám (szex) miatt mennyi akadályba ütközöm (pl. letiltják a YouTube csatornám minden konkrét magyarázat nélkül), még inkább „képtelennek” érzem magam. Egy éve mentorál engem Attila csapata, ami nem csak ahhoz segített hozzá, hogy a vállalkozásomban több örömöt leljek, hanem a sikerélményeken keresztül jobb és határozottabb nőnek is érzem magam.
Te hogy tudnád elérni, hogy kompetensebbnek érezd magad a saját életedben? Mi az, amit megtehetsz?

Ha te is vállalkozó vagy (vagy leendő vállalkozó), rengeteg hasznos ötletet meríthetsz te is Attiláék május 25-i ingyenes online konferenciájából. Nagyon jó szívvel ajánlom. Részletek itt.

Pongor-Juhász Attila és én idén januárban