Swingerklub – a film

Egyrészt tudom, hogy egyszer még eljutok egy swingerklubba, másrészt valamiért őrülten vonz, hogy nyissak egy sajátot, pedig még sosem voltam egyben sem. Ezért is éreztem azt, hogy mindenképp el kell mennem erre a Swingerklub c. dán filmre.

Nem csalódtam.

Nem, ez nem pornó. Nem is valami erotikus film. Ez kőkemény dán társadalomkritika, amiben megszürkült (ha egyáltalán voltak valaha mások, mint szürkék) ötven feletti házaspárok spékelnék fel unalmas hétköznapjaikat egy swinger hétvégével, csakhogy még ezt is annyira középszerűen és unottan teszik, hogy az egészen döbbenetes.

A film elején elgondolkodtam, hogy bírják majd ezek a középszerű házasok azt elnézni, ha a párjuk mást kefél, hisz zéró őszinteség van a kapcsolatukban, sőt, gyakorlatilag nem is beszélnek egymással. Hát elmondom, hogy: sehogy. Nem bírják elviselni, hogy a férjük, feleségük mással hetyeg. De leginkább azt nem bírják, hogy mennyire semmilyen az életük. Ülnek a nagy semmiben és utálják érte magukat.

Közben a koncepció mégiscsak tetszett. Felkerekednek a párok és elutaznak egy teljesen másik helyre, hogy együtt legyenek. Persze nem ketten, egymásra figyelve, de legalább fizikailag is eltávolodva a TV és a munka dögunalmától. Elutaznak oda, ahol minden adott, hogy felrázzák kicsit az életüket és valami érdekességet, valami örömöt csempésszenek abba. Ez persze a résztvevőkön is múlik.

20883426_1583858558333551_661656186_oj.jpg Saját fotó

Aztán elég hamar kiderül, hogy itt bizony borulni fog nem egy bili nem egy házasságban. És akkor azon kezdtem el morfondírozni, hogy vajon jófejség-e ilyen swinger hétvégéket rendezni tudva, hogy ezekre aztán jópár házasság rámegy. (Persze nem ezekre megy rá szerintem, hanem arra, hogy sosem voltak őszinték sem magukhoz, sem egymáshoz és nem tudnak kommunikálni, de ez az eredmény szempontjából lényegtelen.) És végül arra jutottam, hogy igen, az. Igen, szívesen adnám a nevem egy ilyen helyhez, ami jó alaposan felkavarja a szart a házasságokban megadva a lehetőséget arra, hogy ebből valami jobbat hozzanak ki. Ha mernek.

Vagy lehet, hogy mégsem, mert testközelből nem bírnám nézni ezeket a párokat. Nem lennék elég türelmes hozzájuk. Nem bírnék elviselni ennyi őszintétlenséget.