Visszautasították a HPV szűrést

Szűretni akartunk mindenféle nemi úton terjedő betegségre, hisz több szexuális partner esetén ez tanácsos. Ezt javasolja minden cikk a neten. Riogatnak különféle betegségekkel: többek között a HPV-vel. Ez most az új divat.

humán papillomavírus (HPV vagy Human Papillomavirus) egy DNS-víruscsoport, mely a bőrön és a nyálkahártyákon okoz elváltozásokat. Több mint 150 különböző humán papillomavírus típust azonosítottak. Egyesek szemölcsöt, mások szubakut lefolyású fertőzést okoznak, mely daganatot megelőző állapotot is jelenthet. A vírus bőrdaganatokat, de főleg méhnyakrákot és egyéb genitális rákot okozhat.

A HPV egy igen gyakran előforduló vírus. Az egész világot tekintve, a HPV az egyik legelterjedtebb szexuális úton terjedő vírus; a világ lakosságának 80%-a (5-ből 4 ember) a vírus valamely fajtájával megfertőződik életében legalább egyszer. Ha a fertőzés megtörténik, az esetek legnagyobb részében a test immunrendszere megszabadul a vírustól bármely egyéb beavatkozás nélkül. Sokan nem is tudják meg soha, hogy fertőzöttek voltak.

Forrás: Wikipedia

Alig találtunk olyan urológust, vagy nőgyógyászt, aki értette volna, hogy igazából mi ez a betegség és hogyan viselkedik, vagy értette volna, miért akarunk mi szűrést.

– Van panasz? – kérdezi az orvos.
– Akkor meg miért jött? – Anyád. – gondolom magamban.
– Mert több partnerem is van és meg szeretnénk győződni róla, hogy nem adunk tovább semmit.
– Jó, jó, de fizetni kell érte. 6000 Ft lesz. – próbál lebeszélni.
– Tudom, már be is fizettem. Itt is a csekk. – Szerencsém volt, hálás lehetek, hogy nekem ilyen „könnyen” ment.

Ha tényleg ilyen komoly veszélyt jelent ez a vírus, hogy lehet, hogy ennyire nincsenek rá felkészülve az orvosok?

Közel három hónapja bosszankodunk amiatt, ami az egészségügyben fogad minket.

Csak úgy, panasz nélkül, megelőzési célból a magyar TB nem fedezi a szűrést.  Még akkor sem, ha a partnered már HPV-s. Akkor sem, ha már voltál HPV-s. Akkor sem, ha Az epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a méhnyakrákok és az egyéb genitális karcinómák több mint 90%-a összefügg a humán papillomavírussal (HPV).” (Wikipedia)

Ötünkből eddig hárman tudtuk megcsináltatni a tesztet – ketten még fennakadtak az egészségügyi dolgozók közönyén. Hármunknak három féle HPV vírusa van. Senki: egy cikk, egy orvos sem tudja elmagyarázni nekünk, hogy lehetséges, hogy mindhármunknak különböző típusú a vírusa, holott csak egymástól kaphattuk el, ha ez valóban csak nemi úton terjed.

Millió kérdés kavarog a fejünkben, de nem kapunk határozott választ.

Közben javasolják: érdemes beadatni a méregdrága oltást. – Ami egyébként csak néhány vírus-törzs ellen véd.

Ha beadatom lehetek még hordozó? – Ez már nem derül ki.

Egyikünk (ő határon túli magyar) még mindig nem tudott eljutni a tesztre.

Először összeszedte minden bátorságát és elment az urológiára. Ott a váró ajtajában a nővérke hangosan kérdezte:

– Szabó Péter! Mi a panasz? – hangsúlyozom, az ajtóban, az összes beteg hallatára!
– Szűretni szeretnék. – motyogta.
– Mit mond?
– Nemi betegség szűrést szeretnék.
– Á, értem! AIDS teszt! – kiabálja. – Várjon.

Bent a rendelőben már ő is szembesült az orvos és nővér tudatlanságával és közönyével.

– Ja, hogy HPV teszt is kéne? – esett le az orvosnak. – Miért, mi a panasz?
– Nincs panasz.
– Akkor miért kell magának az a teszt?
– Mert szeretném tudni. – ő nem volt olyan bátor, mint én.
– Hát, maga tudja… – s megvető pillantást lejtett. Jobb nem is tudni, mi futott át az agyán. – Azt itt mi nem tudjuk megcsinálni.
– És hol lehet?
– Fú, nem is tudom. Rozika, hol lehet HPV tesztet csináltatni? – kiabált át a nővérkének.
– Fel kell hozzá menni a fővárosba! – kiabált vissza Rozika.
– Csak a fővárosban lehet. – ismételte el az orvos.
– És ott hol? – kérdezi most már idegesen a beteg.
– Rozika! …

Rövidre fogom: időpontot kell kérni a laborba. Megvan a telefonszám: délután egy és kettő között lehet hívni, de sosem veszik fel. Most autózhat el potyára a fővárosba hétköznap a nap közepén, hátha személyesen kap egy időpontot.

Az én HPV-m pedig köszöni, jól van. Alacsony kockázatú, ne izguljak. Hogy ez mit jelent? „Hát, hogy alacsony kockázatú. Kicsi az esélye, hogy rákot okoz. Nem kell vele foglalkozni. Majd az immunrendszer valószínűleg leküzdi.” – világosít fel az én orvosom.

Mit tegyenek a partnereim? Szabad így szexelni? Hogyan védekezzünk? Orális szex lehet? Kell újra szűrésre, kontrollra menni? Nem derül ki. Csak annyit mondanak: ne foglalkozzak vele, megoldódik.

Mindent a HPV-ről!

Készítettem egy hosszabb leírást a HPV-ről, amit egy orvos-szakértő is átnézett. Ha többet szeretnél megtudni erről a vírusról, szívesen elküldöm neked e-mailben. Ha szeretnéd, add meg elérhetőséged itt. Ezzel egyben feliratkozol a hírlevelemre is.

* Kötelező mezők.

 

A kép csak illusztráció, nem HPV vírust ábrázol. Forrása itt.