Ki kéne tüntetni azokat, akik nemi betegség szűrésre járnak

Hollandiában elég olcsón és anonim lehet szűretni a nemi úton terjedő betegségekre. Gyakorlatilag jobban megéri venni egy repjegyet, szétnézni Amsterdamban és még egy szűrés is belefér abba az összegbe, amit itthon egy STD tesztre költenénk. – mesélte Papp PJ János a Tudatos Szex Alapítványtól az Everness Fesztiválon. Ősztől szervezni is fognak ilyen csoportos utakat.

Nem értettük, miért fontos az anonimitás ezeknél, ezért PJ felhomályosított minket arról, hogy már azért is megbélyegzésre számíthat valaki, ha átlépi a rendelő küszöbét. Emiatt egy híresebb ember már komoly lejárató cikkekre számíthat egy bulvárlapban.

Döbbenetesnek tartom, hogy megbélyegzés jár a tudatosságért és elővigyázatosságért. Pedig tényleg így van: még a nőgyógyász is csúnyán néz rám, amikor szűrést kérek. Talán arra gondol, felelőtlen nemi életet élek, azért van rá szükségem.

Valamiért összekapcsolják a nemi betegségeket az erkölcstelenséggel.

Sokan szeretik azt hinni, csak a melegeket, az afrikaiakat és az igényteleneket érintik. Közben, ha valaki szimpatikus, jól szituált és tiszta, róla már egyből feltételezzük, hogy nem hordozó és nem beteg.

ovszer.jpg

Fotó: Astryd_MAD (Pixabay)

Elmesélek egy történetet.

Dávidra ráerőszakoltam az óvszert, mikor először feküdtem le vele, amit annyira utált, hogy egyből le is konyult a farka. Nem tudtunk dugni óvszerben, maradt hát a dilemma: kockáztatunk és nekilátunk gumi nélkül, vagy hagyjuk a francba?

Elgondolkodhat a kedves olvasó, mit tett volna a helyünkben. Mennyire tudott volna tudatos és józan maradni. Én gyenge voltam és határozatlan, hagytam hát, hogy belém hatoljon gumi nélkül.

Abban a pillanatban valahogy nem létezett Dávid múltja. Fel sem merült bennem, hogy létezhettek korábbi partnerei is, akikkel szintén nem használt óvszert. Őszinte leszek: nem gondolkodtam.

Később kiderült, hogy Dávid ágyában havonta 1-2 új csaj simán megfordul. Velük sem szeret óvszert használni. Az egyik partneréről, Annáról szintén kiderült, hogy ő is ugyanígy van ezzel: sokat pasizik és a gumit nem kedveli.

Azt hiszem, az én történetem egyáltalán nem különleges. Mégis hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a nemi betegségek minket nem érinthetnek.

Az ilyen balesetek pedig megesnek a legtöbbünkkel. Ezért kell szűrésre járni. És ezért felfoghatatlanul durva számomra az, hogy nem kitüntetést kap az, aki elmegy, hanem utcalánynak / bűnözőnek nézik őt.

Mindent a HPV-ről!

Készítettem egy hosszabb leírást a HPV-ről, amit egy orvos-szakértő is átnézett. Ha többet szeretnél megtudni erről a vírusról, szívesen elküldöm neked e-mailben. Ha szeretnéd, add meg elérhetőséged itt. Ezzel egyben feliratkozol a hírlevelemre is.

* Kötelező mezők.