Nemi úton terjedő betegségek – a szűrés szinte lehetetlen!

Míg egyre több nőtől hallom, hogy retteg a szexuális úton terjedő betegségektől, addig kész kálvária megcsináltatni egy szűrést Magyarországon. Még ha csak az lenne, hogy a pasit nehéz rábeszélni, hogy nézesse meg magát, de ez még semmi! Én magam alig tudok szűretni.

Először körbenéztem a neten. Millió féle csomagban kínálják a különböző teszteket – kiigazodni is nehéz rajta. Aztán megpillantom az árát: van, ami 50.000 Ft fölött van. A pasiknak általában drágább.

Belegondoltam:

Egy nő felszedne egy új fickót, de nem mer lefeküdni vele, mert retteg a nemi betegségektől. Most akkor álljon oda elé a következővel?

– Nem lesz szex, amíg nem hozol papírt, hogy tiszta vagy.

Ha a férfi ettől nem is szalad világgá, elkezdenek közösen nézelődni, hol lehetne szűretni és milyen betegségek hiányáról szeretnének meggyőződni. Belezavarodnak a választékba. Végül közösen választanak: az AIDS és a HPV fontos, a szifilisz kevésbé.

Egy kapcsolat elején nemi úton terjedő betegségekről beszélgetni nem túl vágyfokozó. Hát még a tesztek ára! Ha a fickó a több tízezres vizsgálati díj láttán nem szalad világgá, a nőnek most már tényleg nyert ügye van: ebből akár még házasság is lehet!

De az is lehet, hogy a férfi már két hónapja volt szűrésen. Elhiszed neki, hogy azóta nem volt semmi szex? És persze akkor már a nőnek is szűretni kell, hogy meglegyen a kölcsönös bizalom.

Mindezt lezongorázni és kivárni az eredményeket több hét. 1 hónappal később és egy vagyonnal szegényebben irány az ágy…

***

Mindeközben Kenyában:
– Vágyom rád, George, de addig nem merek lefeküdni veled, míg nem győződtem meg arról, tiszta vagy.
– Mi sem természetesebb. Bár én fél évente kivizsgáltatom magam, de ha szeretnéd, elmehetünk együtt holnap.
– Jó, de engem is kivizsgálnak?
– Persze, a HIV szűrés mindenkinek ingyenes.

Besétálunk a poros kórházba, mosolygós nővérke fogad minket. Együtt hív be minket, mint egy párt – már ez is jól esik. Hellyel kínál, majd kedvesen kérdezgetni kezd: hogy ismerkedtünk meg egymással, volt-e már szexuális kapcsolatunk egymással stb. Nem tolakodó, de azért zavarban vagyunk. De ez ott a protokoll: az AIDS magas arányú jelenléte miatt a teszt nemcsak ingyenes, de tanácsadás is jár hozzá.

20161025_132242.jpg

Csak akkor lát neki a gyorstesztnek, mikor már meggyőződött arról, hogy felkészültünk az eredményre. Megszúrja az ujjunk, hogy egy-egy csepp vér kerülhessen a tesztcsíkra, majd várunk kb. 10 percet. A teszt megtekintése előtt újabb felkészítő kérdések – ekkor már kezdek izgulni. Aztán fellélegezhetünk: mindketten tiszták vagyunk, de még így sem enged utunkra: még egyszer meggyőződik róla, hogy mindent tudunk-e a védekezésről arra az esetre, ha mással is lennénk.

Lelkünkre köti, hogy jöjjünk vissza rendszeresen akkor is, ha nincs más partnerünk.

 ***

Angliában szintén ingyenes a vizsgálat –ott már egy sor más betegségre is.

Lilla, mikor elmesélte a kezelőorvosnak, hogy több partnere is szokott lenni még egy nagy zsák, különböző típusú óvszerrel is ellátták.

Itthon meg? Fizess, várj és még meg is szégyenítenek…

Mindent a HPV-ről!

Készítettem egy hosszabb leírást a HPV-ről, amit egy orvos-szakértő is átnézett. Ha többet szeretnél megtudni erről a vírusról, szívesen elküldöm neked e-mailben. Ha szeretnéd, add meg elérhetőséged itt. Ezzel egyben feliratkozol a hírlevelemre is.

* Kötelező mezők.