Így segíts a párodnak a szexben

Elmondom, mi volt az egyik legnagyobb segítség abban, hogy megtanultam élvezni a szexet. Vagyis, hogy ki. Ádám, a szerelmem, aki született szexuálterapeuta. Sosem tanulta, de hihetetlen érzéke van ahhoz, hogy megtanítsa a nőket elengedni magukat az ágyban, vagy épp megélni életük első orgazmusát. Én is neki köszönhetem az enyémet.

Persze nem elvárható egy férfitól, hogy alapból ilyen érzéke legyen ahhoz, hogy segítse a nőket önmaguk elfogadásában és felfedezésében. Ugyanakkor hiszem, hogy ez tanulható, fejleszthető.

Találkoztam egy elkeseredett férfival, aki imádja a párját, de teljesen kétségbeesetten mesélte nekem, hogy egyre kevesebb a szex a kapcsolatukban. És bár a tőlem kért konzultáció során nagy szeretettel mesélt a szerelméről, azért kiderült, hogy sok veszekedés származik ebből. Ami teljesen érthető, hisz a sok tanácstalanság, a frusztráció ide vezethet. 

szexualterapeuta_a_parom.jpeg Fotó: Pixabay @ Pexels

Ahogy mesélt, újra eszembe jutott Ádám, aki zen-buddhaként fogadta minden bénázásom és kétségbeesésem. Bár imádja a szexet, gyakorlatilag teljesen vágy-központú, mégsem veszítette el a fejét, amikor visszautasítottam. Persze ez a higgadtság nem vele született, tanulta. Már önmagában ez a megengedő hozzáállása nagyon sokat segített nekem abban, hogy megoldást találjak a problémáimra. Béke volt, nem éreztem, hogy nyomás alatt állnék.

A legtöbbeknek nem adatik meg, hogy a szüleik, vagy tanáraik tudatos szexualitásra tanítsák őket. Nem beszélünk a szexualitásban jelen levő problémákról és így nem is kapunk rá megoldási módokat. Hány olyan társalgást hallottunk, ahol barátok egymás közt megosztották azokat a praktikáikat, amivel segítettek a párjuknak felébreszteni a libidójukat? Vagy épp barátnőket megbeszélni, mivel lehet visszaállítani a férfi önbizalmát, hogy elmúljanak a merevedési zavarai?

A legtöbben nem kaptunk sem ilyen mintákat, sem ilyen tudást, de attól még mindez tanulható! Még megtehetjük, hogy most elmegyünk bármilyen tudatos szexualitással kapcsolatos kurzusra, megnézünk filmeket, vagy elolvasunk egy-egy könyvet (pl Nancy Friday könyve, vagy a Tiszta szex Soma Mamagésától). Akár egymásnak, barátainknak is ajánlhatunk ilyeneket. Kezdem én a sort: a Vágy (Bliss) című filmet javasoltam a fent említett férfinak is. Ebben ugyanis egy olyan férfinak a története is bemutatásra kerül (spoyler!!!), aki szeretne segíteni az elakadásokkal küzdő feleségének, és hát (mily meglepő), kiderül, hogy a legjobb, ha először ő maga tanul a tudatos szexualitásról, mert az mindkettőjük hasznára válik.

 

Kedves férfiak! Azzal segíetetek nekünk a legtöbbet, ha magatokat fejlesztitek. És persze fordítva is igaz ez nőtársaimra:

magunkkal foglalkozzunk, ne a másikat akarjuk megváltoztatni, mert az úgyis lehetetlen.