Nem szabad szexelni egy nyolcévessel! (#metoo)

Már rég óta akartam mesélni nektek arról, hogy igazából 8-10 évesen ért az első szexuális élményem. Nem így szoktam mesélni, mert rendszeresen elfelejtkezek arról, hogy nem az első pasim volt, aki szexuálisan közeledett felém… Gyerekkori szexuális abúzus áldozata vagyok én is, mint a magyar nők 60%-a. Fiúknál ezt az arányt 5-10%-ra teszik.

A gyerekkori szexuális abúzus meghatározása körül sok a tévhit és a homályos pont. Abúzusnak vagy visszaélésnek nevezünk minden olyan traumatikus élményt, tapasztalatot, amelyet másik személy okoz, általában nem egyszeri, és az abúzus elszenvedőjének – az áldozatnak vagy túlélőnek – fájdalmat okoz, és/vagy amely által sérül önmagáról és a világról kialakult képe, meginog önmagába vetett hite, csorbul az önbecsülése, értéktelennek érzi magát, nem teljes embernek. (Forrás: a Muszáj Munkacsoport honlapja)

gyerekkori_szexualis_abuzus.jpg Fotó: MadalinIonut @ Pixabay

Tovább lapozva az oldalon kiderül, hogy ez nem csak a behatolásra vonatkozik. Azt is ide sorolják, ha pl. egy felnőtt szexuális töltetű megjegyzéseket tesz a gyermek másodlagos nemi jellegeinek alakulására, ha gyermek előtt maszurbálnak, vagy ha orálisan kielégítenek egy kiskorút. Mert velem ez utóbbi történt: egy általam szeretett és tisztelt felnőtt megnyalta a puncikámat, amikor 8-10 éves voltam.

Mindez „csupán” egyszer történt meg és nem is okozott semmilyen fizikai fájdalmat, csak gyönyört. Emiatt pedig egész sokáig azt hittem, hogy ez semmiség volt. Azt hittem, hogy ez nem eredményezett komolyabb törést. Pedig nagyon úgy tűnik, hogy igen. Megdöbbentem, mikor az abúzus következtében kialakuló gyakori szexuális problémák szinte mindegyikében magamra ismertem:

  • Kerüli a szexet.
  • Kötelességnek tartja a szexet.
  • Kényszeresen keresi a szexuális együttlétet.
  • Érintéshez félelem, düh, bűntudat, szégyen társul.
  • Nehezen izgul fel vagy érez bármit szex közben, zsibbadt és közönyös.
  • Szeretkezés alatt érzelmileg eltávolodik, vagy egyáltalán nincs jelen.
  • Zavaró szexuális képek árasztják el intim helyzetben.
  • Kockázatkereső és beteges szexuális viselkedés.
  • Hüvelyfájdalmat vagy végbélfájdalmat érez vagy problémája van az orgazmussal, merevedéssel, ejakulációval.

(A felsorolás kifejtve itt olvasható. Ajánlom!)

Az a helyzet, hogy ez az egyszeri orális szex élmény sem kis dolog. Még akkor sem, ha élveztem. Még akkor sem, ha az illető ezzel csak adni akart – merthogy hajlamos voltam ezzel hitegetni magam, meg azzal, hogy egy alulművelt férfi volt, aki nem tudta, hogy ezzel komoly zavarokat okozhat egy gyermek lelki világában és szexualitásában. De ez nem mentség. El kell végre hinnem, hogy egy felnőtt nagyon is jól tudja, hogy gyerekekkel nem szexelünk. Pláne nem alsó tagozatossal. Az orális szex pedig szex.

Egyelőre itt tartok. Próbálom áttenni a haragot az áldozatról (azaz magamról) az elkövetőre. Mert bizony ez is jellemző a gyerekkori szexuális abúzus áldozataira, hogy magukat hibáztatják, még akkor is, ha az teljesen ellent mond a józan észnek. „Erkölcstelennek”, ‘”mocskosnak” éreztem magam, mert élveztem, amit csinált.

abuzus_aldozata.jpg Fotó: pixel2013 @ Pixabay

Lilikém, első lépés, hogy elhidd: az a férfi bizony nagyon is tudta, hogy mit tesz! És amit csinált, az egy súlyos bűncselekmény, amit józanul és tudatosan követett el a te beleegyezésed nélkül! Te nem tehettél róla! Örömteli, hogy nem okozott fizikai fájdalmat, de ettől még a te történeted épp olyan fontos, mint azoké, akik ennél sokkal durvább dolgokat szenvedtek el!

– adom a tanácsot saját magamnak, és remélem, hamarosan el is fogom hinni mindezt.

Remegek, miközben ezt írom, mint ahogy akkor is remegek, amikor a Muszáj Munkacsoport oldalát olvasgatom, vagy amikor YouTube-on nézegetem más áldozatok beszámolóját. De örülök ennek a remegésnek, mert végre elkezdtem dolgozni ezen a traumán. Bár most zavarodottnak, lehangoltnak és mérhetetlenül fáradtnak érzem magam, tudom, hogy ez a munka meg fogja hozni a gyümölcsét, és képes leszek majd a problémamentes, felhőtlen részvételre a szeretkezésben!

Úgy érzed a te szexuális életed is beárnyékolják a múlt traumái és nehézségei?

Van egy ingyenes előadásom, ahol elindulhatsz velem a felszabadult szexualitás útján.
Várlak szeretettel!