Új kapcsolat: szükséges a nemibetegség szűrés?

Akárhányszor új kapcsolatom van, mindig felmerül az STD (Sexually Transmitted Diseases, azaz nemi úton terjedő betegségek) szűrés kérdése. Mert valamelyikünk általában elkezd izgulni: mi van, ha a másiknak van valami baja? Nem arról van szó, hogy olyan megbízhatatlan elemekkel jönnék össze, csak egyszerűen sosem lehet tudni. A betegségek nem válogatnak: nem csak a rosszfiúkat és -lányokat támadják.

Igenis vannak olyan nemibetegségek, amiket tünetmentesen hordozunk. Akár évekig is lappanghat bennünk, mégis tovább tudjuk adni. Ezért érdemes elmenni STD szűrésre legalább minden kapcsolat elején. Ha pedig valakinek sok partnere van, és főleg, ha nem nagyon szeret óvszert használni (ami egyébként elég veszélyes játék), akkor még sűrűbben is érdemes.

std_nemibetegseg_szures.jpg Fotó: Thought Catalog, Unsplash

Milyen betegségekre érdemes odafigyelni? Mire érdemes szűrővizsgálatot kérni?

Ezekre a kérdésekre ad választ az alábbi videó:

 

Félelmetes…

Persze ez nem olyan egyszerű, hogy csak úgy mosolyogva, könnyedén megkérem, hogy menjünk el szűretni, mintha egy doboz tejfölért ugranánk le a boltba. Jó lenne, ha ilyen lazán tudnék rá tekinteni, de ez a téma egyelőre számomra még mindig tele van szégyennel, kétségekkel, félelmekkel:

„Mi van, ha azt hiszi, nem bízom benne, és ez fájni fog neki?”
„Kérhetek én egyáltalán ekkora dolgot? Egyrészt egy rakat pénzbe kerül (ami nekem is fáj), másrészt hatalmas macera. Főleg a férfiaknak a kenetlevétel.”
„Mi van, ha találnak valamit?”

Emiatt aztán borzasztó feszengés volt eddig mindig. Pedig most, visszagondolva mennyire egyszerű lett volna őszintén kimondani minden érzelmem és félelmem valahogy így:

– Drágám, nagyon szeretem, ami köztünk alakul, izgatottan várom a folytatást, viszont hogy nyugodt lehessek, hogy egyikünk sem kap el a másiktól semmit, szeretném, ha elmennénk egy szűrésre. Tudod, meséltem, hogy nálam, és Lacinál is találtak HPV-t nem is olyan rég, amiből azt tanultam meg, hogy sosem lehet tudni, kit támad meg egy ilyen vírus, vagy betegség. Szeretném, ha enélkül a félelem nélkül, teljesen felszabadultan tudnék veled lenni. És remélem, tudod, hogy ez nem a bizalmatlanságom jele: épp ellenkezőleg. Annyira bízom benned, hogy szeretnék még többet kapni belőled.

Mindent a HPV-ről!

Készítettem egy hosszabb leírást a HPV-ről, amit egy orvos-szakértő is átnézett. Ha többet szeretnél megtudni erről a vírusról, szívesen elküldöm neked e-mailben. Ha szeretnéd, add meg elérhetőséged itt. Ezzel egyben feliratkozol a hírlevelemre is.

* Kötelező mezők.

Elmentünk szűrésre

Hetekig rágódtunk rajta, míg végül összeszedtük mindketten az erőnket és az elhatározást (meg a pénzt), és elmentünk szűrésre. Nem állítanám, hogy jó buli volt, de abszolút túlélhető. Számomra gyakorlatilag egy drágább nőgyógyászati vizsgálat volt ez: ugyanolyan kenetlevétel, mellé vérvizsgálat.

A páromnál már „viccesebb” volt. A legtöbb férfi ugyanis nincs hozzászokva, hogy a farkát vizsgálgatják. Pláne nem a kenetlevételhez. Nem kicsit rettegett szegénykém, hogy majd saját magának kell a húgycsövéből kenetet venni: feldugni azt a pálcikát és megforgatni. Teljesen be volt szarva. Nagyon rosszul éreztem magam, hogy belerángattam ebbe.

Összeszedte magát, bement a nővérkével, aki elmagyarázta a részleteket. Megcsinálta, majd büszke mosollyal lépett ki a váróba, mint a hős, aki semmitől sem fél, és ez is csak egy „olyan semmiség” volt. Imádtam. Kiderült, hogy nem is volt ez olyan vészes. Kellemetlen, de túlélhető.

Örültem, hogy túlestünk rajta, hogy egy félelemmel kevesebb. Másnap már e-mailben meg is érkezett az eredmény. Örültem, hogy egy zavaró tényezővel kevesebb lett a szexuális életünkben.