Törékeny nők

Bár a Facebook nem ezt állítja, még mindig megtekinthető Katona Csilla kiállítása Fragile címmel. „A kiállítás témája: nők és női létképek. Nők, akik bátran nyilatkoznak nekem és képek, amelyeket megláttam, elkaptam, nők életéből, arról, mit is jelent nőnek lenni ma.

Elgondolkodtam, én törékeny vagyok-e… Azt hiszem, egy kicsit mind vagyunk azok is, meg nem is. Amikor bátor vagyok, amikor merek megoldásokat keresni, amikor törekszem a változásra, akkor… Á, nem is tudom. Akkor is vagyok egyszerre törékeny is és elszánt is.

Törékeny vagyok, amikor megijedek. Vagy még inkább, amikor magamat hibáztatom. Igen! Amikor elégedetlen vagyok magammal, amikor haragszom magamra, mert nem voltam „elég jó”, nem voltam „eléggé” jelen a szexualitásomban, nem volt orgazmusom (vagy nem volt hüvelyi orgazmusom), nem élveztem „eléggé” a szexet, akkor törékeny vagyok. Igen, akkor vagyok törékeny, amikor önmagamat bántom.

Erős pedig akkor vagyok, mikor helyén az önbizalmam. Mikor vonzó, kívánatos nőnek látom magam. Amikor hiszek benne, hogy minden pont úgy jó, ahogy teszem, amikor megengedem magamnak, hogy pont annyira tudjak valamit, amennyire épp akkor képes vagyok és nem támasztok magammal szemben elérhetetlen elvárásokat. Amikor büszke vagyok magamra, megölelem magam. Igen, szeretem, mikor ilyen vagyok.

De időnként kell az is, hogy kicsi legyek és törékeny. Nem lehetek mindig erős. Néha kell, hogy elbúsuljak, majd megéljem, hogy újra erőt tudok gyűjteni. Ha mindig minden tökéletes lenne, valószínűleg nem tudnám értékelni.