A lepedőtechnika mindig fejleszthető – Gilján János vendégírása

Fejlődsz te, fejlődik a párod, vagy együtt fejlődtök?
Sokan ijesztgetnek azzal, hogy a kapcsolat végét is jelentheti, ha a két fél „elfejlődik egymástól”.

Rengeteget fejlődtem a szexualitás terén.


Tudom, mert 31 éves korom előtt szinte egyáltalán nem is élveztem az együttléteket: rengeteg belső démonnal, rossz berögződéssel, elakadással küzdöttem. Azóta már sok minden változott, bár még mindig eszményi szeretkezésekről álmodok, amiben elvesztem az eszem, zihálok, és a párom hátát karmolom… Ehhez még sok munkára van szükségem.

Sokat foglalkozom ezzel a mai napig. És szar, amikor azt érzem, a partnerem nem tesz erőfeszítést, hogy ő is fejlődjön. Még akkor is, ha tudom, hogy ő nagyon is élvezi a szexet, nincs neki ezzel problémája (persze bőven volt olyan pasim is, akinek gondjai voltak). Miért? Mert egy ponton azt kezdem érezni, én dolgozom egyedül.

Frusztrálhat maga a küzdelem is: az, hogy mennyire nehéz ez a munka, amit végzek, és mellette azt látom, a másik „csak henyél”.

„Nem tesz semmit azért, hogy NEKÜNK jobb legyen a szex.” – ez a harag, hibáztatás persze tudom, hogy leginkább azért jött belőlem, mert elfáradtam.

Azért is nehéz, ha nem fejlődik velem a másik, mert így kimarad valami olyanból, ami számomra annyira fontos.
Tudom, hogy nem várhatom el, hogy a páromat minden érdekelje, ami engem is, és mindenben velem tartson, de legalább néha… Legalább kóstolja meg… Megértem, ha mégsem, de az én csalódottságom is megérthető, amiért nem fontos neki ez a (szerintem) közös ügy.

Régi dilemmám már ez.
Ezért is örültem annyira Gilján János vendégbejegyzésének. Fogadjátok szeretettel János írását:

Gilján János és PoliLili Ébredő Szexualitás Blog

Gilján János: Szexuális fejlődés és útkeresés

Az évek múlásával, sokunk életében kialakul a vágy, hogy fejlődjünk a szexualitásunkban.

A vágy megszületik már a kiskamaszban, hogy az öngyönyörszerzés megtapasztalása után egy partner oldalán próbálhassa ki a szexualitás csodáját. Ezután jön általában az új igény a fiúknál, hogy képesek legyenek fél percnél tovább kitartani, a lányoknál meg, hogy képesek legyenek jobban élvezni a kapcsolódást. A szexuális fejlődés és útkeresés azonban nem áll meg tinikorban, egy életre szóló kihívás lehet belőle.

Felmerül a kérdés, hogy milyen nehézségekkel kell számolnunk, ha fejlődni akarunk. Nagy nehézség lehet, hogy
honnan jöjjön az információ, hogy
milyen irányba induljunk, és hogy
mekkora valójában a motivációnk a fejlődéshez.

Egyéni fejlődés

Először is én megkülönböztetek egyéni és társas fejlődést. Mi a különbség?

Az egyéni fejlődés lényege, hogy nem kell hozzá párkapcsolat. Lehet úgy is fejlődni egyénileg, ha nincs párunk, de lehet párkapcsolatban is, ha kihagyod belőle a másikat.

Kikre jellemző az egyéni fejlődés? Azokra akik felismerték, hogy milyen fejlődési céljaik vannak, és ezekért tenni is akarnak.
Azokra, akiknek nincsen párjuk, akivel közösen tudnának gyakorolni, vagy a párjuk valamiért nem tudja követni őket (még) az adott fejlődési úton.

Önmagában az egyéni útkereséssel semmi gond nincs, én is egyénileg kezdtem gyakorolni, amikor az ejakuláció mentes orgazmussal kezdtem foglalkozni közel 4 éve.
A páromat csak akkor vontam be a gyakorlásba, amikor már alapszinten és egyedül kivitelezni tudtam a technikát. Akkorra értem meg arra, hogy „élesben” is kipróbálhassam a megszerzett tudást.

Mindazonáltal az egyéni útkeresés túlsúlya a párkapcsolaton belül mégis veszélyes lehet, ugyanis ha sokáig a partnered kihagyásával fejlődsz, az csökkentheti köztetek az összhangot. A csökkent összhang pedig sajnos a párkapcsolat valamennyi aspektusán éreztetheti a negatív hatását. Én úgy gondolom, hogy fontos lehet néha beiktatni egyéni fejlődési pontokat párkapcsolaton belül is, de soha ne felejtsd el, hogy a fejlődésnek itt mégis a párkapcsolati egységet érdemes szolgálnia.

Természetesen aki egyedül van, arra mindez nem vonatkozik, annak érdemes kiaknázni az egyéni fejlődési lehetőségeket mindaddig, amíg nem találta meg a párját.
Az egyéni útkeresés legnagyobb pozitívuma, hogy általa az ember teljesen önmagára tud hangolódni.

Aki gyakorol, az rájöhet közben, hogy valójában milyen vágyai vannak, mik azok a pontok, amiket szeretne megélni, milyen határai vannak.

Az egyéni útkeresés történhet külső segítséggel is, például intim masszázs formájában, vagy elméleti úton egy szexuális tanácsadó, coach, szexológus, vagy akár csak egy könyv segítségével is.

Társas útkeresés

A társas útkeresés lényege, hogy a pár közösen találja ki a fejlődési és tapasztalási irányokat, majd azokat együttesen teremtik és élik meg.
Megfelelő kommunikáció esetén mindez nagyon jót tehet a párkapcsolatnak. Fontos, hogy mindenki tiszteletben tartsa a másik határait és segítse őt az egyéni vágyai megélésében.

Úgy gondolom, hogy párkapcsolaton belül az a szerencsés, ha a társas útkeresés van erőteljes túlsúlyban, erre viszont csak akkor van lehetőség, ha a pár tagjai kompatibilisek egymással szexuális értelemben.

Milyen megoldások vannak arra, ha az egyik fél elhatárolódik a fejlődéstől?

A szex egy társas játék, csak akkor lehet benne sikeres az egyik, ha sikeres a másik is.
Amennyiben az egyik fél elhatárolódik a fejlődéstől, az bizony vissza fogja húzni a párját.

Erőltetni azonban nem érdemes a fejlődést; aki még nem ért meg rá, az nem fog megmozdulni.

Az első és legfontosabb a megelőzés, vagyis válassz olyan párt, akinek a szexuális habitusa a tiédhez hasonlatos.
Természetesen ez sem nyújt garanciát, mert az emberek a saját ütemükben fejlődnek, és akivel kompatibilis vagy ma, azzal nem biztos, hogy 10-20 év múlva is kompatibilis leszel. Mindezek ellenére mégis nagyobb eséllyel leszel kompatibilis később egy olyan emberrel, akivel ma az vagy, így javaslom törekedj arra, hogy ilyen párt találj magadnak.

A másik módszer pedig a finom motiváció.
Ha már van egy párod, aki nem akar fejlődni, megpróbálhatsz finoman kedvet csinálni neki, de tudomásul kell vedd, ha a finom motiválás nem segít, akkor sem tudod erővel magaddal rángatni őt. Hogy mit lehet ilyenkor tenni? – Vagy együtt maradtok más-más szintet képviselve, és reméled, hogy a másik is beérik a fejlődésre, vagy külön mentek.

Ha egyetlen javaslatot tehetek, hogy mely területen érdemes szerintem minden párnak közösen fejlődnie, az a közöttük élő összhang.

A magasabb minőségű összhang nem csak a szexualitást, de a párkapcsolat egészét is képes felvirágoztatni.

János teljes cikkét itt találod.

A videó leírását itt éred el.

Ha szeretnél többet olvasni szexuális fejlődési lehetőségekről, János könyvében rengeteg hasznos elméleti és gyakorlati tanácsot találhatsz.

🎇 November 18-án az Ébredő Szexualitás Blog szervezésében online előadást is tart Gilján János!

Arról mesél, mit lehet tenni, hogy a férfi hosszabban élvezhesse a szeretkezéseket és több orgazmust is átélhessen ez idő alatt.

Gilján János Férfi multiorgazmus online alődasások a szexrőlÉbredő Szexualitás Blog