Időpazarlás a szex?

Szeretem az időmet hasznosan, hatékonyan eltölteni. Ez talán a szülői mintában gyökerezhet: sosem láttam őket pihenni. A tengerparton napozós nyaralás sosem vonzott egyikünket sem. Anyu, ha TV-t is néz, közben vasal, főz, hasznossá teszi magát. Apu folyton tanul valamit, vagy sportol. Fejleszti magát. A pihenés az alvás.

Nem bírok csak úgy egy helyben ücsörögni. Ha barátokkal beszélgetünk, akkor is egyből fészkelődni kezdek, ha nincs velem legalább valami kézimunka. A kedvencem, ha inkább átjönnek hozzám vendégségbe, s közben pakolászhatok, főzhetek, varrogathatok.

Hogy jön ehhez a szex? Sokszor felmerült bennem, hogy ez nem hasznos, hatékony eltöltése a szabadidőmnek. Egész hétvégés menetek? Több órás aktusok? Á, inkább legyünk túl rajta gyorsan.

Igaz, ez nem volt túl jellemző gondolat. Inkább voltam vele úgy, hogy a szex elvárás: elvárás egy jó kapcsolatban, elvárás a társadalom részéről. Akkor vagy igazán jó ember, ha sokat szexelsz. Az elismert. Az pozitívum. Persze mindez akkor igaz, ha egy emberrel teszed, nem többel.

Most nagyon sok időt töltök szex-szel. Akár napi átlag egy órát is. Vagy egy csoportos együttlét elhúzódhat akár 4 órásra is. És mindent számba véve nem gondolom időpazarlásnak, még akkor sem, ha így szegény virágok nem kaptak vizet, vagy nem tudtam főzni. Miért?

  • A szex által mélyül a kapcsolat. Jobban tudjuk szeretni egymást.
  • Csökken a konfliktusok száma. Ha rendben van a szexuális életem, kevésbé vagyok hajlamos a hibákat keresni a másikban.
  • Feltölt energiával. Boldogabb vagyok. Ezt az energiát még a munkahelyemre is beviszem.
  • Kevesebb alvásra van szükség. Részben valahogy helyettesíteni tudja…
  • Szuper testedzés. Így a lelkiismeretem is jobb, hogy keveset járok el sportolni. És sosem volt még ilyen feszes a popsim, mint mostanában.
  • Növeli az önbizalmam, amitől sikeresebb leszek. Ergo jó befektetés.

Persze ez nem mindig igaz.

  • Van, hogy nincs kedvem.
  • Van, hogy nem sikerül jól az együttlét.
  • Van, hogy a partnerrel nem vagyunk egymásnak megfelelőek.


Régen csupa ilyen élményem volt, s ez nagyon rombolt. Sokat sérültem a szex által. Utáltam magam a sikertelenségemért és emiatt egyre mélyebbre csúsztam, ahonnan egyre nehezebb volt kimászni. Most igyekszem óvatos lenni, figyelni magamra.

Így is bőven akad olyan, hogy bár nincs kedvem szexelni, de belemegyek a másik kedvéért. Hagyom magam. És közben beszélek magamhoz:
Nem baj, Lili, ha ezt most nem élvezed annyira. Semmi baj. Ettől még jó ember vagy. – mondta az egyik hang, majd a másik folytatta:
– Ne aggódj, ez most nem olyan, mint korábban. Látszik, hogy nem ártasz magadnak, hogy nem magad ellen teszel. Ezt jól bizonyítja, hogy a puncid nem tiltakozik: sitty-sutty befogadta a farkát.
– OK, a gondolataid nincsenek ott a szex környékén, de ez nem baj. – replikázott rá újból az első. – Majd máskor ott lesznek. Most adsz, az is jó dolog. Te is kapsz millió dolgot tőle: hol a szex terén, hol más téren. Boldogság van.

Azt hiszem, nálam a fő kulcsa a sérülések elkerülésének, ha nem hibáztatom magam.