Poliamoria és a szex – A nehézségek

A több szexuális partner nagyobb felelősséget jelent. Márpedig, ha valaki többszerelmű és van olyan szerencsés, hogy nem csak szívében az, de meg is élheti, hogy egyszerre többeket szeressen szerelemmel, valószínű, hogy abból együttlét is lesz: ketten, vagy akár többen.

„Poliamor (többszerelmű) irányultságú az, aki képes és akar egynél több partnerhez szerelemmel kötődni, velük párkapcsolatot fenntartani, és ezt partnerei tudtával és beleegyezésével teszi, részükre más partnerekkel kötendő kapcsolat szabadságát megadja.” Forrás: Poliamoria Magyarország

Nekem is több partnerem van, csak úgy, mint a partnereimnek. Van, akit szerelemből szeretek, van, akit máshogy és van, akivel még csak most ismerkedek. Sőt, nem vagyok álszent: olyan is akad, akivel egy buli alkalmával összeakadok, aztán nem lesz folytatása.

Sok az egyeztetés az életünkben.

Fotó: Pixabay @ Pexels

Ott a hálószoba-kérdés.

A lakásunkban egy háló van, amit be kell osztani: ki hol alszik, ki hol találkozik a többi szereplővel. Ha én nem alszom itthon, jöhet Ákos egy másik partnerével, ha Ákos nincs itthon, jöhet hozzám Rob. De olyan is volt már, hogy Ádámmal a nappaliban aludtunk, meg olyan is, hogy hárman (négyen) egy ágyban. Én speciel azt nehezen viselném, ha nekem kellene egyedül töltenem az éjszakát a nappaliban, míg Ákos Ritával van a hálóban, mert fájna a szívem, hogy kizártak valami jóból, de van, akinek ez is jól megy.

Akkor többnyire nincs problémám azzal, hogy a szerelmem mással szexel, ha nem vagyok a közelben, sőt legtöbbször én is örülök az örömének. Akkor sem bánt általában, ha ott vagyok, de bekapcsolódhatok. Ha viszont valamilyen oknál fogva én csak nézem, de nem lehetek része, nem érinthetem őt, ki vagyok hagyva, azt nehezen viselem. Akkor aztán jön a féltékenység. Vagy talán nem is így érdemes hívni, hanem úgy, hogy nem tudom elviselni, hogy én nem kapok, hogy én kimaradok.

Persze vannak poliamorok, akiknek semmi problémájuk ezzel sem és vígan durmolnak, míg a párjuk a szomszéd szobában mással szexel. Remélem, én is eljutok ide hamarosan.

A nemi úton terjedő betegségeket (STD)

sem szabad figyelmen kívül hagyni, csakhogy ez jó bonyolult! A szexuális úton terjedő fertőzésekről ugyanis nehéz beszélni. Nehéz beismerni, ha valami bajunk van, vagy ha nem védekeztünk.

Ott van a logisztika is a szűrésekkel… Gondoljunk csak bele! Lett egy új partnerem, vágyom rá. Kezdjünk el egyből arról beszélgetni, hogy mikor volt utoljára teszten? És a másik partnere mikor volt? És annak a lánynak volt azóta más partnere rajta kívül?

A HPV-n kívül szinte mindennel kapcsolatban véd az óvszer. De azért mégis csak nyugodtabb lenne mindenki, ha az összes érintett meggyőződne arról, nincs-e fertőzése. Mindenki fizesse ki a több tízezres vizsgálatot az első együttlét előtt és türelmesen várják ki az eredményt? Nehéz! Hát még a HPV-vel… Most akkor nem lehet orális szex? És van egyáltalán olyan, aki mintát vetet a szájából is? Akkor már ne is csókolózzak senkivel, amíg papírt nem hoz róla, hogy tiszta?

Mindent a HPV-ről!

Készítettem egy hosszabb leírást a HPV-ről, amit egy orvos-szakértő is átnézett. Ha többet szeretnél megtudni erről a vírusról, szívesen elküldöm neked e-mailben. Ha szeretnéd, add meg elérhetőséged itt. Ezzel egyben feliratkozol a hírlevelemre is.

* Kötelező mezők.

 

Én úgy gondolom, képtelenség mindenre odafigyelni, de fontos, hogy felelősségteljesen viselkedjünk! Közös szabályokat kell alkotni, hogy mindenki ugyanahhoz tartsa magát, azokat pedig következetesen betartani. Ha pedig valami gyanúsat tapasztalunk, egyből szólni mindenkinek! Sokszor féltem attól, hogy rossz embernek tartanak, ha kiderül például, hogy hüvelygombám van…  Sokáig tartott rájönni, hogy nem direkt szereztem, nem az én hibám.

Egyébként a hüvelygomba nem is nemi úton terjed:

„Ugyanis az egyszer már fertőződöttek fele újabb fertőzéssel számolhat, mivel a gombafertőzés forrása az esetek túlnyomó többségében a gyomor-bélcsatorna. Sokszor fordult elő, hogy házastársi, partneri kapcsolat romlott meg a hüvely fertőződése miatt, azt feltételezve, hogy a nő mástól „szedte össze ”. Pedig a gombás hüvelyfertőzés nem szexuális úton terjedő betegség és nem okoz meddőséget sem – a hiedelmekkel ellentétben.” – Forrás: Szimpatika

Ahogy a kapcsolatok többi részében, úgy a szexben is szerintem az egyik legfontosabb az őszinteség. Osszuk meg egymással, mik a vágyaink, mik a kérdéseink, mik a félelmeink és mik történtek. És beszélgessünk ezekről addig, míg meg nem tud nyugodni minden fél.

Egy másik cikkem az örömökről szól, amit a poliamoria hozott a szexuális életembe. Olvastad már?