Hogyan hatnak a hétköznapi párkapcsolati konfliktusok a szexuális életünkre, és mihez kezdhetünk ezekkel a helyzetekkel? Mit tehetünk, hogy megszűnjenek a játszmák a szexben?

Erről szól Varga Szilvia Edit párkapcsolati mediátor vendégcikke.
Fogadjátok szeretettel. ❤️

„Miért veszélyesek a játszmák?

Azokat szoktuk játszmának nevezni, amik igazi “régi lemez” típusú, visszatérő, megoldatlan, évekig hurcolt konfliktusok.
Azon túlmenően, hogy megkeserítik a hétköznapokat, még a szexuális életünket is elronthatják, és megjelenhetnek a játszmák a szexben. Igen ritka az úgynevezett békülős szex, és ha van is, csak a düh, a feszültség levezetésére jó, megoldást azonban nem nyújt az igazi problémákra. Érdemes levetni a játszmákban felvett álarcokat és megtalálni az igazi, hosszan tartó, boldog párkapcsolat titkait.

Sternberg háromszög elmélete szerint
3 tényező egyensúlyban tartása a kulcs:

1. szenvedély
2. elköteleződés
3. intimitás


MIT JELENT A SZENVEDÉLY?

A szenvedély megnyilvánulhat legfőképp a szexualitásban, de akár a közös életcélokban, hobbikban is. Robert J. Vallerand kanadai pszichológus szerint kétféle szenvedély létezik: a harmonikus és a megszállott szenvedély.

harmonikus szenvedély esetén szabad választásunkból, akaratunkból végzünk egy adott   tevékenységet és segít, hogy megőrizzük lelki egészségünket.
A megszállott szenvedély felett viszont nincs hatalmunk, nem tudjuk kézben tartani. Az az ideális, mikor egyszerre tudunk szeretettel és szenvedéllyel is fordulni egymás felé.

MIT JELENT AZ ELKÖTELEZŐDÉS?

Az elköteleződést tulajdonképp a “jóban, rosszban, egészségben, betegségben” történő kitartást jelenti a párunk oldalán, függetlenül attól, hogy házasok vagyunk-e.

MIT JELENT AZ INTIMITÁS?

Az intimitás sokkal több, mint a szexualitás, hiszen jelenti az érzések nyílt, őszinte kifejezését egymás iránt, a kölcsönös tiszteletet, megértést, a másik értékelését, boldogulásának elősegítését is.

Szakmai szemmel vizsgálva számos összetevője van:

  • együtt megélt örömök
  • kölcsönös tisztelet egymás felé
  • kölcsönös megértés
  • önmagam őszinte, nyílt megosztása (melyre tudom, hogy őszinte elfogadás a válasz a partnertől)
  • meghitt kommunikáció
  • a partner értékelése
  • a párom boldogulásának előmozdítása, támogatása

Az egészséges párkapcsolatot, és azon belül leginkább az intimitást veszélyeztetik a régóta fennálló, ismétlődő játszmák, melyek akármilyen veszélyesek is, sokszor részét képezik a kapcsolatainknak.
Akkor erősödnek, bukkannak a felszínre, mikor kevés köztünk az intimitás. A hétköznapokban persze lehet, hogy kevés időnk jut egymásra, sokszor a napi rituálék (reggeli, esti puszi), a napi feladatok kivitelezése (munka, gyerekek, háztartás, ügyintézés), a felszínes kapcsolattartás veszi el az időnk nagy részét. Ezzel addig nincs is baj, míg jut idő intimitásra, akár csak napi 10-20 percben, és havonta többször hosszabban. De amint ezek az alkalmak ritkulnak, vagy akár eltűnnek, jönnek a játszmák. Miért? Mert az ember társas lény, szüksége van kapcsolódásra, visszajelzésre másokkal, másoktól.

Ha nincs mód pozitív kapcsolódásra, akkor kikényszerítjük a negatívat – vitát, játszmát -, mert a semminél, a közönynél még az is jobb.” ”

Hogy mi lehet a kiút, és hogyan ismerhetjük fel, hogy vannak ilyen konfliktusaink – egyáltalán mik az igazi játszmák, és milyenek lehetnek a játszmák a szexben – erről beszélgetünk a második közös videónkon Szilvivel:

Játszmák a szexben Ébredő Szexualitás Blog videó

Szeretnél őszintén kommunikálni a párkapcsolatodban a szex terén is?

Akkor Neked szól a De jó, hogy elmondtad ingyenes párkapcsolati kihívásom!

beszélgess őszintén a pároddal